A vitamin

A-vitamin hiány

Betegség lefolyása:

A női és a tehéntej elegendő mennyiségű A-vitamint tartalmaz. Zöldfőzelékekben gyümölcsökben, tojásban, vajban elegendő vitamin van, vegyes táplálkozású személyben nem szokott A-vitamin hiány kialakulni. Az A vitamin zsírban óldódik. Ha kevés a zsír a táplálékban, vagy nem jól emésztődik meg és kiürül magával viszi az A-vitamint is.

A vitamin hiány hasnyálmirigy, máj krónikus betegségeiben, valamint emésztési és felszívódási zavarokban fordul elő.

Klinikai tünetek:

A bőr száraz lesz, hámlik, időnként viszket. Lassan, fokozatosan, szinte alattomosan jelentkeznek a szemészeti panaszok. Szürkületkor nem tud a beteg jól alakalmazkodni, farkasvakság lép fel. A kötőhártya és a szaruhártya szárazsága (Xerosis conjunctivae et corneae ) a farkasvakság után észlelhető, ami a kötőhártya és szaruhártya gyulladását eredményezheti. A beteg fényérzékennyá válik. (fotofóbia).

A nyálkahártyák is szárazak, ezért hamarabb lépnek fel húgyúti, orrvérzés, légúti fertőzések.

Testi és szellemi visszamaradás észlelhetől, koponyaűri nyomásfokozódás tágitja a koponya varratokat( másfél évers korig), hydrocephalia keletkezhet, hangulati változás (apáthia).

Vérszegénység gyakrabban, lép-májmegnagyobbodás ritkábban észlelhető

A-vitamin hiány megelőzése és más fontos tanácsok:

A zsírszegény étrendet A-vitaminnal kell kiegészíteni.

forrás: www.drdiag.hu

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
A vitamin (retinol) spenót, brokkoli, sárgarépa, paprika, sárgabarack, gabonacsírák, kukorica, vaj, tej, tejszín, sajt, tojássárgája, csukamáj olaj, petrezselyem, cékla, cukkini, belsőségek, máj szem, bőr, nyálkahártya, fogak, torok, tüdő, haj, köröm, mirigyek, csontnövekedés, összes testszövet, bélműködés anyagcsere zavarok, növekedés zavarok, látás zavarok, száraz bőr, fogszuvasodás
Partner oldalak | Kérdése, észrevétele van? Írjon nekünk!


vitaminok, nyomelemek