B3 vitamin

Niacin vagy niacinamid

A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. A nikotinsavat 1867-ben vonta ki Huber dohánylevélből.
A B3-vitamin elengedhetetlen a sejtosztódásban, illetve a DNS, RNS és a fehérjék szintézisében. Kulcsfontosságú a hemoglobin (oxigént szállító fehérjék a vörösvérsejtekben) termelésében és újratermelésében. A szénhidrát, zsír és fehérje metabolizmusban nélkülözhetetlenek, a sejtek elektronszállításában is óriási szerepük van. A vitamin legnagyobb raktára a máj.

A niacin, azaz a nikotinsav rendkívül aktív, nagyon erőteljes hatást kiváltó vitamin.

A niacin forma véd a sugárzástól, és elengedhetetlen résztvevője a sejtszintű méregtelenítésnek. Kiemelkedő hatékonysággal mobilizálja a szervezetben megrekedt mérgeket. A B3 vitaminból csak a niacin forma képes arra, hogy feloldja a lerakódásokat. A méregtelenítés következményei lehetnek a bőrvörösödés, bőrviszketés esetleg borzongás. Ezek a jelek csak az erőteljes méregtelenítésre utalnak, időtartama 10-20 perc. A mérgek teljes távozása után (2-3 hét) ezek a tünetek megszűnnek, és akár több ezer milligramm niacin is elfogyasztható anélkül, hogy bármiféle vörösödés jelentkezne.

MÉREGTELENÍTÉS

Szerepet játszik a nemi hormonok, a tiroxin és az inzulin szintézisében is. A niacin forma a vér koleszterin-szintjét csökkenti hatásosan, míg a nikotinamid forma az izületi gyulladás (reumatoid arthritis és osteoarthritis -arthritis ~ izületi gyulladás) kezelésében hasznos. A niacin lassíthatja vagy meggátolhatja az I-es típusú cukorbetegség kialakulást.

Segíti az idegrendszer működését, elősegíti a nyugodt alvást, javítja a hangulatot. Csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. Hozzásegít, hogy az emésztőrendszerünk egészséges legyen, enyhíti az emésztőrendszer zavarait. A maximális krómfelvételhez szükséges.

Mivel vízben oldódó vitamin, túladagolása nem ismert.forrás: www.delibo.hu

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
B3 vitamin élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek, tojás, máj, belsőségek, hal, mogyoró, lencse bőr, haj, idegek, szövetnövekedés, zsírok, fehérjék feldolgozása korpásodás, hajhullás, pattanások, pigment változások, súlyveszteség
Partner oldalak | Kérdése, észrevétele van? Írjon nekünk!


vitaminok, nyomelemekB3-vitamin - Niacin-amid (250 mg)
B3-vitamin - Niacin-amid (250 mg)
Tetszetősebb, egészséges bőrt kölcsönöz. Segít megakadályozni a migrénes fejfájást illetve mérsékli. Hozzásegít, hogy az emésztőrenszerünk egészséges legyen, ezáltal növeli a szervezet energiáját. Segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és gyakran a rossz szájszagot. Segíti az idegrendszer működését, elősegíti a nyugodt alvást, javítja a hangulatot. Csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet.
Kiszerelés: 100 kapszula