A magyarok elixírje a fokhagyma. Immunjavító, roboráló szer, mely a szívet, az érrendszert és vérkeringést karbantartja. Antibiotikus emésztést elősegítő, görcsoldó, nyugtató, gombaölő, és méregtelenítő szer. De rák ellenes hatása is ismert. Az este elfogyasztott egy-két gerezd fokhagyma a jó és mély alvás biztosítása mellett, gyógyító és sejtfiatalító hatást fejt ki. Akinek a gyomra túl érzékeny, kapszula formájában ajánlott szednie.

A fokhagyma, mint ízesítő szer is megállja a helyét, bátran használjuk húsok, saláták, tészták fűszerezéséhez.

Hatóereje az allicin nevű kéntartalmú vegyület, melynek bomlásakor keletkező szulfénsav az, ami olyan erős antibiotikus, antioxidáns és gombaellenes hatású. Az allicin csak akkor tud hatni, ha felszabadul és akkor szabadul fel ha a fokhagymát nem késsel daraboljuk, hanem szétzúzzuk.

Tartalmaz még C-vitamint és B-vitaminokat, káliumot, flavonoidokat, valamint igen aktív kéntartalmú vegyületeket.

A fokhagyma gyógyhatása

Fertőző betegségek, candidagomba, herpeszvírus, bélférgek, bélbaktériumok ellen kiváló. Sikerrel alkalmazható az immunrendszer védelmében, magas vérnyomás lecsillapítására, az erek tisztítására (meszesedés és szívbetegségek megakadályozására), bélférgek ellen, hasmenésre, köhögésre, gombás betegségek kiűzésére, a fizikailag és idegileg legyengült szervezet erősítésére.

Kizárólag nyersen fejti ki hatását. Nem sütni, nem főzni! A fokhagyma napi fogyasztása maximum 4-5 gerezd legyen, nem szabad túlzásba vinni.

A fokhagymát egyébként "orosz penicillin"-nek is hívják.

Fokhagymakezelésre - amennyiben a nyers fokhagyma nem alkalmazható - legmegfelelőbb a fokhagyma gyöngykészítmény. A gyöngyök tartalmazzák az értékes fokhagymaolajat, amelyek így nem okoznak kellemetlen lehelletet, mert nem oldódnak a gyomorban, csak az emésztőcsatorna alsóbb szakaszában.