Króm

A megfelelő krómbevitel különösen a cukorbetegeknél fontos, ez az ásványi anyag ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sejtek cukorfelvételét elősegítő inzulinszerű anyagok kifejthessék hatásukat. Hasonlóképpen szerepet játszik a króm a vér zsír- és koleszterinszintjének szabályozásában. A krómhiány emelheti a koleszterinszintet. Jó krómforrás a sörélesztő, minden teljes kiőrlésű gabonaféle, a tojássárgája, a sajt és a melasz.

Esszenciális nyomelem, mégis kevés van belőle a szervezetünkben.
A króm feladata: összefüggést találtak a króm és a cukorbetegség kapcsolatában. Nagyobb a valószínűsége a diabétesz kialakulásának, ha a szervezetben található króm mennyisége tartósan alacsony. És fordítva is igaz: a króm a cukorbetegek terápiás kezelésében jó eredménnyel alkalmazható. Az alacsony krómszint oka a nem normális táplálkozási szokásokban kereshető. A magas cukortartalmú ételek fokozzák kiürülését.

A króm jelenlétében javulnak a szív- és érrendszeri betegségek kilátásai. Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, tehát jelenléte a szervezet kielégítő működéséhez, a tápanyagok rendes felszívódásához vezet.

A króm hiánya: minél több feldolgozott ételt eszünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy alacsony a krómszint a szervezetben. Elsődleges ellensége a finomított cukor. Hiányában gondok adódnak a cukorfelhasználással, fokozódik ugyanis a diabétesz kialakulásának kockázata.

A króm túladagolása: nagymértékű túladagolása következtében émelygés, fejfájás, viszketés, rossz közérzet, szapora szívverés lehetséges. Napi mennyisége 50-200 mikrogramm.

A króm forrása: a teljes gabonák jó forrásnak bizonyulnak, de megfelelő a sörélesztő, a bab, a borsó, a lencse; húsevőknek a máj, a hús.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Króm szárnyasok, tengeri hal, kagyló, rák, kukorica, olaj, élesztő energiastabilizáló, cukor anyagcsere serkentő (inzulin), fehérje beépítő (izomnövelő), testzsír csökkentő, öregedés gátló cukorbetegség, szívbetegség, izomsorvadás, impotencia, koleszterinszint emelkedés


Partner oldalak | Kérdése, észrevétele van? Írjon nekünk!


vitaminok, nyomelemek