Magnézium

A magnézium számos olyan enzim alkotóeleme, amely részt vesz az anyagcserében, és fontos szerepet játszik az izom működésében, megtalálható a vérben is.

Testednek magnéziumra van szüksége, hogy a táplálékból energiát tudjon előállítani. Egy európai uniós felmérés szerint a nők 65%-a magnéziumhiányban szenved, és jócskán az ajánlott 320 mg alatt fogyaszt a létfontosságú ásványi anyagból. A magnéziumhiány miatt a testmozgás jobban elfáraszt, mert szívizmaid nehezebben bírják a terhelést és tested több oxigént használ el.

Fontos feladata a szív védelme, szívritmus szabályozása, az idegrendszer és az izomzat védelme. Az anyagcsere folyamatokban is részt vesz, segít a táplálékokból az energia felszabadításában.

Gyorsan ürül, hiányát a szervezet hamar megérzi. Ellensége a modern életvitel minden eleme, a tápanyaghiányos étkezés, a test és az idegrendszer kimerítése az intenzív életmóddal.

Megköti a gyomorsavat, akinek sok gyomorsava van annek mindenképpen előnyös. Az étkezéssel együtt fogyasztott magnéziumtartalmú táplálékkiegészítő rontja az emésztés hatásfokát. A magnéziummal együtt fogyasztott kalcium segíti felszívódását.

Növeld étrendedben azoknak a táplálékoknak a számát, amelyek bővelkednek magnéziumban (Magnézium tartalmú ételek). Ilyenek például a tökmag, amiből egy maréknyi is 151 mg magnéziumot tartalmaz. A teljes kiőrlésű gabonák, a korpa és a fehérbab is gazdag ebben az ásványi anyagban, csírák, hüvelyesek, gyógynövények továbbá a tengeri halak fogyasztásával is növelheted napi beviteledet.

A magnézium hiány tünetei: fáradtság, kimerültség, álmatlanság, idegesség, remegés, az elme zavartságára utaló jelek, hányás, hasmenés, szívverés szabálytalanná válása (szívritmuszavar).

Túladagolása esetén hasmenés, hányinger jelentkezhet ha a szervezet nem képes a felesleges mennyiségtől megszabadulni.

A magnézium pótlás másik lehetősége a magnézium tartalmú táplálékok fogyasztásán kívül a Magnézium tabletta fogyasztása.

Kapcsolódó cikkek:

A magnézium csökkenti az isémiás eredetű stroke esélyét

Egy új, svéd kutatás szerint, a dohányzó férfiak mintegy 15 százalékkal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét, ha magas magnéziumtartalmú ételeket fogyasztanak. A legszembetűnőbb hatást a 60 év alatti férfiaknál tapasztalták.

Magnézium, vas és kálcium - a legfontosab ásványi anyagok

Szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, ezt jól tudjuk. A három legfontosabb ásványi anyag pedig a magnézium, a vas és a kálcium. Fogyasztunk-e belőlük eleget, és ha nem, miben találhatjuk?

Életfontosságú magnézium

A szervezetben a legfontosabb fizikai-kémiai folyamatok a víz és az ásványi sók (elektrolitok) részvételével zajlanak. A vízben feloldott ásványi sók koncentrációja befolyásolja a vér és szöveti folyadékok ozmotikus nyomásának értékét, amelynek állandó szinten tartása a normális élettevékenység szükségszerű feltétele.
Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Magnézium szójabab, tejtermékek, tojás, hal, teljes kiőrlésű gabonák, élesztő, diófélék, magvak, zöldfőzelékek, füge, citrom, magnézium tartalmú ételek anyagcsere, enzim működés, izmok, idegek, véredények, koleszterinszint csökkentő izomgörcsök, migrén, idegesség,


Partner oldalak | Kérdése, észrevétele van? Írjon nekünk!


vitaminok, nyomelemek