B3 vitamin

Az elektronok sejtekbe való elszállítását aktiváló koenzim.

Az idegrendszer, a keringési rendszer és az emésztőrendszer normális működéséhez járul hozzá. Ezenfelül még részt vesz a koleszterin termelésében is, és egyes hormonok pl. nemi hormonok képződésében. Elősegíti a méregtelenítési folyamatokat és karbantartja a bőrt.

Hatását fokozza, ha az összes többi B-vitamin, az aszkorbinsav és a foszfor is jelen van a szervezetben. Ugyanakkor hatását gátolhatják a kávé, a cukor, és az antibiotikumok.

Kapcsolódó cikkek:

Niacin vagy niacinamid

A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. A nikotinsavat 1867-ben vonta ki Huber dohánylevélből.
A B3-vitamin elengedhetetlen a sejtosztódásban, illetve a DNS, RNS és a fehérjék szintézisében. Kulcsfontosságú a hemoglobin (oxigént szállító fehérjék a vörösvérsejtekben) termelésében és újratermelésében. A szénhidrát, zsír és fehérje metabolizmusban nélkülözhetetlenek, a sejtek elektronszállításában is óriási szerepük van. A vitamin legnagyobb raktára a máj.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
B3 vitamin élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek, tojás, máj, belsőségek, hal, mogyoró, lencse bőr, haj, idegek, szövetnövekedés, zsírok, fehérjék feldolgozása korpásodás, hajhullás, pattanások, pigment változások, súlyveszteség