vitaminok, nyomelemek

Vitaminok, Vitamin hiány

Ásványi anyagok, nyomelemek

csipkebogyó

csipkebogyó

A gyepűrózsa termése. A csipkebogyó bokor mutatós virágai kora nyáron nyílnak, a sötét narancssárga bogyók őszre érnek be. Talán a legkiválóbb C-vitamin-forrás, nyolcszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint ugyanannyi narancs - 10 dkg bogyóban hétszeresen van meg egy felnőtt napi adagja. Régebben, amikor nem lehetett citrusféléket vásárolni, a gyerekek egyik fő téli C-vitamin-forrása a csipkebogyószörp volt.

A csipkebogyó apró magjait szúrós szőrök borítják, melyek izgathatják az emésztőrendszert, ezért a főtt gyümölcsöt ajánlatos átpaszírozni. Finom lekvár (hecsedli lekvár) valamint bor is készül belőle. Magyarországon szinte mindenütt terem.

A csipkebogyó hatóanyagai: A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, P-vitamin és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben és szilárdítja a kötőszövetet. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Az összezúzott és felaprított bogyókból készülő csipkebogyó tea kitűnő C-vitamin-forrás, ezért kiválóan alkalmas meghűléses betegségek és fertőzések megelőzésére. Enhy íze egy kis citromlével vagy citromhéj hozzáadásával javítható. A csipkebogyó hibiszkuszvirággal szintén kitűnő teát ad.

Csipkeíz A megmosott csipkebogyót 10 percig hideg vízben áztatjuk. A bogyókat éles késsel ketté kell vágni és a magokat kiszedjük, ezután hideg vízzel újra átmossuk és kevés vízben puhára főzzük, majd átpaszírozzuk. 1 kg átpaszírozott gyümölcshöz 0,5 kg cukrot adunk és addig főzzük, míg a kivett minta kocsonyás állományú nem lesz. Forrón üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Csipkebogyó tea Gyűjtsünk minél több friss, dércsípte termést és enyhén szárítsuk ki a magokat. Néhány nap múlva már főzhetjük is a finom, C-vitaminban gazdag frissítő italt. A csipkebogyót forrázzuk le, a hatóanyagok teljes kioldódásához hagyjuk a főzetet egy éjszakán át ázni. A leszűrt tea másnap fogyasztható! Tetszés szerint ízesíthetjük mézzel és citrommal, de önmagában fogyasztva is kiváló zamatú.

Csipkebogyószörp Hozzávalók: 1 kg zúzat, 4 liter víz, 1-1,8 kg kristálycukor, (1 liter léhez 10-15 g citromsav).
A friss, érett, dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet az ismert módon kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük.

Csipkebogyó szörpkészítés: A léhez a szokásos módon hozzátesszük a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátriumbenzoátot oldjunk.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
C vitamin (aszkorbinsav) burgonya, paprika, káposzták, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye, paradicsom, saláta, csipkebogyó, petrezselyem, torma, áfonya, sóska, feketeribizli, póréhagyma, cékla, gesztenye, homoktövis, vajbab betegségek elleni védelem, idegvédelem, stresszhez való alkalmazkodás, kollagén termelés, enzimfolyamatok, véralvadás, izomok, kötőszövetek immungyengeség, izületi fájdalmak, fáradtság, foginyvérzés, skorbut