feketeribizli

feketeribizli

A feketeribizli biológialig nagyon értékes gyümölcs.
Előnye: kitűnő C-vitamin forrás, enyhíti a torokfájást, segít a bakteriális eredetű gyomorfertőzések leküzdésében

Különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül első helyen a C-vitamin áll, amiről sokan nem is tudják, milyen kiemelkedően magas mértékben! A feketeribizliből 3 dkg fedezi egy felnőtt ember teljes napi C-vitamin szükségletét (pirosribizliből ez napi 10 dkg)

A feketeribizli négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint ugyanannyi narancs. A feketeribizli c-vitaminja viszonylag jól ellenáll a tárolásnak, a feketeribizli szörp egy év alatt c-vitamintartalmának csak 15%-át veszti el.

Ezért segíthet a téli náthák és influenzajárványok elleni védekezésben. Számottevő azonban a gyümölcs provitamin A (karotin), B1-vitamin, B2-vitamin és P-vitamin tartalma is.

Laboratóriumi analitikai módszerek segítségével kiderítették, hogy olyan életfontosságú hatóanyagokat tartalmaz, amelyek miatt a feketeribizli képes erősíteni a hajszálerek falait, gátolja az érelmeszesedést, valamint vérnyomáscsökkentő hatása is ismeretes. A B-vitamin idegvédő hatást biztosít. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól.

A gyümölcs héjában lévő festékanyag az antocián gátolja különféle baktériumok pl. az enyhébb emésztőrendszeri fertőzésekért általában felelős Escherichia coli szaporodását. Skandináv országokban a feketeribizli szárított, majd porrá tőrt héját hasmenés ellen adják, mivel az antociánnak gyulladásgátló hatása is ismert. A feketeribizli leve enyhíti a torokfájást.

A feketeribizli minden összetevője nagyon jelentős mennyiségben tartalmaz természetes antioxidánst, amelynek révén segíthet a szabadgyökök lekötésében, ezáltal a szervezet egészségének megőrzésében. Sok tanulmányban megemlítik, hogy jelentős a méregtelenítő és vízhajtó hatása, valamint, hogy a feketeribizli rendszeres fogyasztása mellett csökkenhet a magas koleszterin- és triglicerid szint is.

Kalciumtartalma és vastartalma is nagyon magas, ami miatt fogyasztása során jelentősen növekedhet a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, fogyasztása vashiányos vérszegénysége esetén is javasolt.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
C vitamin (aszkorbinsav) burgonya, paprika, káposzták, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye, paradicsom, saláta, csipkebogyó, petrezselyem, torma, áfonya, sóska, feketeribizli, póréhagyma, cékla, gesztenye, homoktövis, vajbab betegségek elleni védelem, idegvédelem, stresszhez való alkalmazkodás, kollagén termelés, enzimfolyamatok, véralvadás, izomok, kötőszövetek immungyengeség, izületi fájdalmak, fáradtság, foginyvérzés, skorbut