Fluor

A fluor hiánya gyerekeknél fogszuvasodáshoz vezethet, túlzott fogyasztása - ami származhat az étrendből éppúgy, mint a lenyelt fogkrémből, teából vagy fluorozott csapvízből - szintén káros lehet, fluorózist okoz. Ilyenkor a fogzománc foltossá válik, ami nem éppen vonzó látvány. A fluorózis fokozott csontképződést is előidézhet, a csontok a normálisnál tömöttebbek, de kevésbé rugalmasak és így törékenyebbek.

Bár a fluor nem létfontosságú elem, szerepe van a csontozat egészségének megőrzésében, ugyanis a kalciumhoz hasonlóan erősíti a csontokat. A fluorhiány, ha csekély kalciumbevitellel párosul, csontritkuláshoz vezethet. A megfelelő mennyiségű fluor bevitele segít megelőzni a fogromlást, elsősorban gyermekkorban. Az ivóvíz fluortartalma a geológiai viszonyoktól és a forrástól függően változik. Néhol a vezetékes vizet fluorral dúsítják. Ha a fluorszint meghaladja a literenkénti 0,03 mikrogrammot, két éven aluli gyermekek ne kapjanak kiegészítő fluorkészítményt.

A talaj változó mennyiségben tartalmaz fluort, és ennek megfelelően a növények és a legelő állatok húsának fluortartalma is változó. A tea az étrendi fluor egyik legfőbb forrása, mivel a teacserje minden további nélkül felszívja a fluort a talajból. Azok, akik gyakran isznak fluorozott vízből főzött teát nagy az étrendi fluorbevitelük.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Fluor hal, húsok, máj, teljes kiőrlésű gabonák, tojás, dió csontfelépítés, fogak puha csontok, fogszuvasodás