Foszfor

A foszfor foszforsó formájában van jelen a szervezetben, elsősorban a csontokban.

Feladata: széleskörű tevékenységet végez, minden biológiai folyamatban részt vesz a szervezetben. A fogakban és a csontokban magas százalékban található, ezért ezek épségében játszik fontos szerepet.

Feladatát a kalciummal együtt látja el, optimális arányuk a dupla annyi kalcium, mint foszfor. A magas foszforszint kalciumürülést eredményez. Természetes ételeinken kívül a mesterséges élelmiszerek is tartalmaznak foszfort, különféle adalékok formájában. Ilyenek például a felvágottak, konzervek, készételek. A sok fehérjét tartalmazó állati eredetű ételek is magas foszfortartalmúak, melyek rossz hatással vannak a csontokra, mivel elvonják belőlük a kalciumot (csontritkulás). Ilyen értelemben inkább foszfortúladagolás fordul elő gyakraban, mint foszfor hiány.

A foszfor hiánya esetén a csontok egészséges fejlődése zavart szenved, ez gyermekkorban a legfeltűnőbb. Az alkohol csökkenti a foszfor és a kalcium beépülését. Kalcium-foszfor arány a növényekben kiváló, ezzel ellentétben a húsokban és a tojásban nem. Ezek fogyasztása a csontok ellen dolgozik. így kalciumkiegészítésre van szükség sok kalciumot tartalmazó olajos magvakkal, teljes kiőrlésű lisztből készített kenyérrel, nyers zöldségekkel.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Foszfor szójabab, tejtermékek, tojás, hal, teljes kiőrlésű gabonák, szárnyasok, diófélék, magvak, élesztő, zöldségek csontfelépítés, fogak, anyagcsere étvágytalanság, fogproblémák