hajhullás

Bizonyos mértékű hajhullás természetes jelenség. A hajszálak azért hullanak ki, mert alattuk újak fejlődnek. Az egészséges felnőtt napi hajvesztése 50-100 hajszál.

A legnagyobb mérvű hajhullás a férfiakra jellemző kopaszodás során következik be. A kopaszodás megállítása ellen sajnos nincs hatékony gyógymód (hiába hirdetik az új "hajátültetési" módszereket), a jelenséget ugyanis nagyobbrészt örökletes tényezők okozzák.

A hajhullásnak más oka is lehet, többek között terhesség, vérszegénység, keringési zavar, pajzsmirigybetegség. Foltos kopaszodás (alopecia areata) esetén a kopasz foltokra visszanő a haj, de ugyanakkor a fejbőr más részein újabb tar foltok tűnnek elő. Úgy gondolják, hogy e tüneteket részben a stressz idézi elő. Azoknál, akiket gyakran ér stresszhatás, többnyire alacsony a haj egészségéhez oly fontos B-vitaminok szintje. A különféle B-vitaminoknak jó forrásai például a tengeri halak, a teljes kiőrlésű liszt, az élesztőkivonat, borsó, joghurt, tojás, valamint a tej.

A haj A-vitamin-hiány esetén is könnyen elveszti csillogását. Az A-vitamin-felvétel növelésére heti 2-3 tojás és egy adag máj fogyasztását ajánlják (terhesség idején azonban az utóbbi kerülendő). A napi étrendben szerepeljenek sötétzöld levélzöldségek, sárgarépa és aszalt sárgabarack, ezek ugyanis jelentős mennyiségben tartalmazzák a szervezetben A-vitaminná átalakuló béta-karotint.Viták a hajdiagnosztikakörül

Az alternatív gyógyászat egyik ágának képviselői hajelemzéssel mutatják ki, hogy milyen ásványi anyagokban szenved hiányt a szervezet. Ugyanezt a módszert egyes munkaadók arra használják, hogy leendő dolgozóik esetleges kábítószer-fogyasztása után nyomozzanak. Egy-egy hajtincset apróra vágnak, megmossák, majd ún. f-vizsgálatoknak vetik alá, amelyek kimutatják a keresett anyag meglétét vagy hiányát.

Az eljárás szószólói azt állítják, hagy az emberi haj ásványianyag-tartalma ugyanolyan, mint az egész szervezeté. Sok kutató azonban a pénzhajhászás eszközének tartja az ilyen vizsgálatokat, hiszen nemegyszer csomagküldő cégek vállalják jó pénzért a postai úton beküldött hajfürtök elemzését, majd a megrendelő nyakába varrják ásványisó-készítményeiket, amelyek helyreállítják a ,felbillent egyensúlyt A kutatók szerint ugyanarról a mintáról különböző laboratóriumok gyakran homlokegyenest ellentmondó eredményt hoznak ki. Az ásványisó-tartalomra vonatkozóan nincsenek egységesen elfogadott határértékek, ráadásul a végkövetkeztetést a levegő szennyezettsége, sőt a páciens által alkalmazott sampon vagy szőkítőszer is befolyásolhatja.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi