Kálium

A káliumnak fontos szerepe van a egészséges ideg és izomműködés, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, és segít elkerülni a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Kiváló káliumforrás pl.: az avokadó, a spenót, a lencse, a sütőtök.

A kálium a sejteken belül található, oldott állapotban mint pozitív töltésű ion. A nátriummal együttműködve hat. A magas nátriumszint általában alacsony káliumszinttel párosul. A megfelelő szívműködéshez, izomműködéshez a kálium és a nátrium egyensúlya szükséges. Ezenkívül fontos, együttes szerepük van a szervezet vízegyensúlyának fenntartásában. Kétszer, de akár ötször annyi káliumra is szüksége lehet a szervezetnek, mint nátriumra.

Feladata: a magas vérnyomás ellenszere lehet a káliumbevitel fokozása. Természetes formában a legkiválóbb, a sós ételek mellé nyers zöldségek, hüvelyesek fogyasztása javasolt. Javasolt a sózás csökkentése, amennyire lehet.

Káliumdús ételek fogyasztásával a szervezet savassága is csökkenthető.

Fokozza a vesék kiválasztó munkáját.

Hatását az allergiás tünetek csillapításában is kifejti. Kerülni kell a cukrokkal, alkohollal, cigarettával való fogyasztását, mert ez csökkenti hatását.

Káliumhiány tünetei

Káliumhiány esetén ödéma alakulhat ki, vizesedés tapasztalható a jézfejen, bokán, lábfejen, lábszáron. Az izmok elgyengülnek. Idegrendszeri tünetek is mutatkozhatnak, például idegesség, zavartság vagy depresszió-hajlam.

A káliumszintet az erős izzadás csökkenti (sport vagy erős fizikai munka közben), a tartós hasmenés, vízhajtók szedése és minden ami vizet von el a szervezettől. Ilyen például a kávé, az alkohol, a sok cukor és legfontosabbként a tartós stressz.

Rossz veseműködés, kiválasztás hiánya következményeként felborul a kálium-nátrium egyensúly. Orvosi felügyelet szükséges!

Fontos megemlíteni még a fogyókúrát is. Egy rosszul megválasztott, drasztikus diéta a káliumszint vészes csökkenését okozhatja, ami szokatlan tünetekben, fejfájásban, gyengeségben jelentkezik. Sok fogyókúra alapját ezért is képezik a zöldséglevek és gyümölcslevek

Kiváló káliumforrások: banán, cékla, paradicsom, narancs, bab, lencse, borsó, olajos magvak, dió, mák, burgonya, teljes kiőrlésű búza (korpa), csírák.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Kálium szójabab, sárgabarack, tejtermékek, hal, szárnyasok, teljes kiőrlésű gabonák, dió, magok, élesztő, gomba, zöldségek, paradicsom, torma, banán, citrusfélék idegrendszer, vese, szív, salaktalanítás légzési zavarok, szívműködési problémák, álmatlanság, levertség, szorongás, bőrpanaszok, allergia