korpásodás

Hajproblémák, fejbőr problémák
Jót tesznek: tojás és máj az A-vitamin tartalmuk miatt; sötétzöld levélzöldségek, sárgarépa és édesburgonya, a bennük levő béta-karotin miatt; növényi olajok, olajos magvak és tengeri halak, a bennük levő esszenciális zsírsavak miatt; kagyló, rák, vörös húsok és tökmag, cinktartalmuk miatt

A haj és a fejbőr jól jelzi a szervezet általános állapotát. A haj betegség vagy érzelmi stressz hatására elveszít fényét, ezért egyfajta vészjelzőnek is tekinthető, mely megmutatja, ha valami nincs rendben, jóllehet sok esetben csak bizonyos vitaminok, ásványi anyagok hiányára figyelmeztet.

A haj elváltozását a sokféle vegyszer (többnyire hajfestékek, bemosók, dauervíz), a hajsütővasból, forró hajszárítóból kiáramló hő és a túl sok fésülés okozta fizikai igénybevétel is előidézheti.

Zsíros haj

Az egészséges haj a hajszálakat borító vékony faggyúrétegnek köszönheti csillogását - ezt az olajos anyagot a fejbőr faggyúmirigyei választják ki minden egyes hajszál tövénél. Ha a faggyúmirigyek túl intenzíven működnek, vagy ha túl sok faggyút termelnek, a haj elveszti tartását, és zsíros lesz. Ilyenkor a legkímélőbb samponnal kell hajat mosni, amilyen gyakran szükséges. A gyakori hajmosás nem befolyásolja a faggyúkiválasztást - nem teszi zsírosabbá a zsíros, szárazabbá a száraz hajat. Egyes természetgyógyászok azt hirdetik, hogy kevesebb cukros étel fogyasztásával csökkenthető a fejbőr zsírosodása.

Száraz fejbőr, korpa

A száraz fejbőr és a korpásodás kellemetlenség cinkhiányra utal, ezért az első teendő cinkben gazdag élelmiszerekkel dúsítani napi étrendünket - e célra legjobbak a tengeri kagylók, rákok, de megfelelők a vörös húsok és a tökmag is. A bőr kiszáradásának és a fejbőr korpásodásának megelőzésében, korpásodás megállításában ugyancsak szerepet játszó esszenciális zsírsavakat bőven tartalmazzák a növényi olajok, az olajos magvak és a tengeri halak (pl. szardínia, hering, makréla, pisztráng, lazac). Ha a korpásodás és más fejbőrproblémák nem múlnak el a sampontól, bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Korpásodás kezelése

Hajmosás után 10 csepp grépfrútmag kivonatot oszlassunk el egyenletesen a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan, majd szárítsuk meg a hajat.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi