Króm

A megfelelő krómbevitel különösen a cukorbetegeknél fontos, ez az ásványi anyag ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sejtek cukorfelvételét elősegítő inzulinszerű anyagok kifejthessék hatásukat. Hasonlóképpen szerepet játszik a króm a vér zsír- és koleszterinszintjének szabályozásában. A krómhiány emelheti a koleszterinszintet. Jó krómforrás a sörélesztő, minden teljes kiőrlésű gabonaféle, a tojássárgája, a sajt és a melasz.

Esszenciális nyomelem, mégis kevés van belőle a szervezetünkben.
A króm feladata: összefüggést találtak a króm és a cukorbetegség kapcsolatában. Nagyobb a valószínűsége a diabétesz kialakulásának, ha a szervezetben található króm mennyisége tartósan alacsony. És fordítva is igaz: a króm a cukorbetegek terápiás kezelésében jó eredménnyel alkalmazható. Az alacsony krómszint oka a nem normális táplálkozási szokásokban kereshető. A magas cukortartalmú ételek fokozzák kiürülését.

A króm jelenlétében javulnak a szív- és érrendszeri betegségek kilátásai. Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, tehát jelenléte a szervezet kielégítő működéséhez, a tápanyagok rendes felszívódásához vezet.

A króm hiánya: minél több feldolgozott ételt eszünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy alacsony a krómszint a szervezetben. Elsődleges ellensége a finomított cukor. Hiányában gondok adódnak a cukorfelhasználással, fokozódik ugyanis a diabétesz kialakulásának kockázata.

A króm túladagolása: nagymértékű túladagolása következtében émelygés, fejfájás, viszketés, rossz közérzet, szapora szívverés lehetséges. Napi mennyisége 50-200 mikrogramm.

A króm forrása: a teljes gabonák jó forrásnak bizonyulnak, de megfelelő a sörélesztő, a bab, a borsó, a lencse; húsevőknek a máj, a hús.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Króm szárnyasok, tengeri hal, kagyló, rák, kukorica, olaj, élesztő energiastabilizáló, cukor anyagcsere serkentő (inzulin), fehérje beépítő (izomnövelő), testzsír csökkentő, öregedés gátló cukorbetegség, szívbetegség, izomsorvadás, impotencia, koleszterinszint emelkedés