Magnézium

A magnézium számos olyan enzim alkotóeleme, amely részt vesz az anyagcserében, és fontos szerepet játszik az izom működésében, megtalálható a vérben is.

Testednek magnéziumra van szüksége, hogy a táplálékból energiát tudjon előállítani. Egy európai uniós felmérés szerint a nők 65%-a magnéziumhiányban szenved, és jócskán az ajánlott 320 mg alatt fogyaszt a létfontosságú ásványi anyagból. A magnéziumhiány miatt a testmozgás jobban elfáraszt, mert szívizmaid nehezebben bírják a terhelést és tested több oxigént használ el.

Fontos feladata a szív védelme, szívritmus szabályozása, az idegrendszer és az izomzat védelme. Az anyagcsere folyamatokban is részt vesz, segít a táplálékokból az energia felszabadításában.

Gyorsan ürül, hiányát a szervezet hamar megérzi. Ellensége a modern életvitel minden eleme, a tápanyaghiányos étkezés, a test és az idegrendszer kimerítése az intenzív életmóddal.

Megköti a gyomorsavat, akinek sok gyomorsava van annek mindenképpen előnyös. Az étkezéssel együtt fogyasztott magnéziumtartalmú táplálékkiegészítő rontja az emésztés hatásfokát. A magnéziummal együtt fogyasztott kalcium segíti felszívódását.

Növeld étrendedben azoknak a táplálékoknak a számát, amelyek bővelkednek magnéziumban (Magnézium tartalmú ételek). Ilyenek például a tökmag, amiből egy maréknyi is 151 mg magnéziumot tartalmaz. A teljes kiőrlésű gabonák, a korpa és a fehérbab is gazdag ebben az ásványi anyagban, csírák, hüvelyesek, gyógynövények továbbá a tengeri halak fogyasztásával is növelheted napi beviteledet.

A magnézium hiány tünetei: fáradtság, kimerültség, álmatlanság, idegesség, remegés, az elme zavartságára utaló jelek, hányás, hasmenés, szívverés szabálytalanná válása (szívritmuszavar).

Túladagolása esetén hasmenés, hányinger jelentkezhet ha a szervezet nem képes a felesleges mennyiségtől megszabadulni.

A magnézium pótlás másik lehetősége a magnézium tartalmú táplálékok fogyasztásán kívül a Magnézium tabletta fogyasztása.

Kapcsolódó cikkek:

A magnézium csökkenti az isémiás eredetű stroke esélyét

Egy új, svéd kutatás szerint, a dohányzó férfiak mintegy 15 százalékkal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét, ha magas magnéziumtartalmú ételeket fogyasztanak. A legszembetűnőbb hatást a 60 év alatti férfiaknál tapasztalták.

Magnézium, vas és kálcium - a legfontosab ásványi anyagok

Szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, ezt jól tudjuk. A három legfontosabb ásványi anyag pedig a magnézium, a vas és a kálcium. Fogyasztunk-e belőlük eleget, és ha nem, miben találhatjuk?

Életfontosságú magnézium

A szervezetben a legfontosabb fizikai-kémiai folyamatok a víz és az ásványi sók (elektrolitok) részvételével zajlanak. A vízben feloldott ásványi sók koncentrációja befolyásolja a vér és szöveti folyadékok ozmotikus nyomásának értékét, amelynek állandó szinten tartása a normális élettevékenység szükségszerű feltétele.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Magnézium szójabab, tejtermékek, tojás, hal, teljes kiőrlésű gabonák, élesztő, diófélék, magvak, zöldfőzelékek, füge, citrom, magnézium tartalmú ételek anyagcsere, enzim működés, izmok, idegek, véredények, koleszterinszint csökkentő izomgörcsök, migrén, idegesség,