vitaminok, nyomelemek

Vitaminok, Vitamin hiány

Ásványi anyagok, nyomelemek

májpanaszok

Gyermekláncfű gyökér - epe tisztító, máj tisztító, gyógyító

A gyermekláncfű (más néven pitypang) a világ nagy részén vadon burjánzik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik. A gyermekláncfűből készült táplálék-kiegészítők általában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású. Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hatóanyagait főleg emésztési problémákra és máj-bántalmakra alkalmazzák.

  • a gyökér erősíti a májműködést: hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére
  • a gyökér elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti: az epekő kialakulásának megakadályozására
  • a gyökér csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
  • a levél vízhajtó hatású: a retenció csökkentésére

Hatása C-vitaminnal kiegészítve megsokszorozódik.

A népi gyógyászok régóta ajánlják a gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkentésére. A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működését szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkalmas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.

Gyermekláncfű,pitypang
Gyermekláncfű, pitypang
A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás. A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulajdonítják. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. - Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak. Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-csomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható. A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk. A szárat kezdetben egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. EI fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

Gyökere: A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Véghígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő. A gyermekláncfüvet néha egyéb májerősítő gyógyfüvekkel táplálék-kiegészítőkkel keverik - például máriatövissel, fekete retekkel, vérehulló fecskefűvel, céklalevéllel, hópehelyvirágfa kérgével, inozittal, metioninnal vagy kolinnal. A gyermekláncfű gyökere - egyéb májerősítő anyagokkal együtt - javítja a májműködést, és hatékony lehet a magas ösztrogénszint tünetei ellen, mint például az endometriosis vagy a havi cikluskor jelentkező emlőfájdalom ellen.

forrás: www.delibo.eu

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
K vitamin (phyllochinon) zöld levelek, saláták, gyümölcsök, spenót, káposzták, póréhagyma, retek véralvadás, májműködés, libidó keringési emésztési panaszok, májpanaszok