mogyoró

mogyoró

Szeptemberben érik be. Fogyasztásig, ha a héjában tartjuk megvédhetjük a kiszáradástól. Nagy a zsírtartalma. Közkedvelt csemege, az édesiparban is gyakran használt alapanyag.

A mogyoró termése értékes tápanyag: közel 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz, mely alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, ezek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat – ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Mindezek mellett sok benne a növényi rost, meglehetősen sok B1-vitamin, B2-vitamin, H-vitamin és E-vitamin van benne, valamint minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.

A réz elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. Rézre van szükség a vörös és a fehér vérsejtek fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlődéséhez. A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró, és a kakaó is. A mindkét fontos anyagot egyszerre tartalmazó mogyorós csokoládé mértékletes fogyasztása tehát pozitív szerepet tölthet be testünk és elménk fejlődésében. Egészségünk megőrzésében éppen ezért segítséget nyújthatnak a mogyorót és a kakaót tartalmazó termékek.

Ásványi anyagok közül káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre.

A heti 5-6 alkalommal fogyasztott maroknyi dió, mogyoró és egyéb magvak segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felére csökkenthetjük.

A mogyorót hűvös, száraz helyen kell tárolni, mert könnyen penészesedik.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
B3 vitamin élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek, tojás, máj, belsőségek, hal, mogyoró, lencse bőr, haj, idegek, szövetnövekedés, zsírok, fehérjék feldolgozása korpásodás, hajhullás, pattanások, pigment változások, súlyveszteség
F vitamin avokádó, kukorica, sütőtök, napraforgó, lenmag, mogyoró, dió, búzacsíra, hal, lecitin koleszerin ellenes hatás, szív, érrendszer, véralvadás, csontnövekedés, gyulladásgátlás neurózis, allergia, asztma, haj, köröm, bőrproblémák, ekcéma, furunkulus, fogprobléma


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Réz szárazbab, borsó, búza, szilva, marha máj, tengeri hal, mogyoró vasfelszívódást segíti vérszegénység, ödéma hajlam