Molibdén

Molibdén hiányában számos enzim működésképtelen lenne. Elengedhetetlenül fontos ez az elem például a DNS és az RNS szintézisében részt vevő enzimek működéséhez, valamint azokéhoz, amelyek a zsírokból energiát, illetve a szervezet készleteiből vasat szabadítanak fel. Szükség van rá a húgysav előállításához is. Molibdén a fogzománcban is található, és ez az elem is szerepet játszhat a fogszuvasodás megelőzésében.

A máj az egyik legjobb molibdénforrás, de ez az elem megtalálható sok növényi eredetű táplálékban is - hogy milyen mennyiségben, az a termőtalaj összetételétől függ.

Az étrendben csak nyomnyi mennyiségben van rá szükség; hiányának tüneteiről nem tudunk. Ritka esetben molibdénhiányt okozhat a réz túladagolása, amely szívritmuszavart idézhet elő. A túlzott molibdénbevitel szintén ritka; Örményország egyes vidékein, ahol sok a talajban a molibdén, gyakori a köszvény. Ha nagyon sok molibdén kerül a szervezetbe, megnövekedhet a vizelettel kiürülő réz mennyisége.

A molibdén esszenciális nyomelem, szerteágazó módon van jelen a szervezetben.
Feladata és hiánya: a táplálék szénhidrát- és zsírtartalmát átalakító enzimek munkájában segít. Támogatja a szervezetet, hogy minden a normális kerékvágásban haladjon. Támogatja a vérképzést a vas hasznosításával, ezzel segít elkerülni a tartós vérszegénységet. Kihat az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére. Védi a fogakat azzal, hogy jelenlétében tud a kalcium hatásosan beépülni a csontokba és a fogakba. Hiánya anyagcserezavarokat okozhat.

A molibdén túladagolása elősegíti a réz ürülését, ami rézhiányhoz vezet. Túladagolásával megemelkedik a vér húgysavszintje, ami az ízületi betegség jeleit okozza, a meglévő fájdalmakat pedig fokozza. napi mennyisége 100-250 mg.

A molibdén forrása: megtalálható a teljes gabonákban, a hüvelyes és zöld leveles növényekben, a tejben, a húsokban és az ivóvízben.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Molibdén teljes kiőrlésű gabonák, korpa, hüvelyesek, bab, szójakészítmények, zöldfőzelékek, zeller, cékla, fokhagyma allergia ellen, purin, anyagcsere javító, hámsejtképző, csontképző, májműködés, káros anyagok lebontása, immunjavító csont problémák, fog problémák, vérszegénység, köszvény, izületi bántalmak, vesekő, pontencia zavarok