Nátrium

A konyhasó - vagyis nátrium-klorid - volt az első ásványi anyag, amelynek étrendi szerepét tisztázták, talán azért, mert jelenlétét a nyelv ízlelőbimbói könnyen érzékelik. A nátrium minden testnedv fontos alkotórésze, és nagyrészt tőle függ a szervezet teljes víztartalma is. A káliummal együtt kulcsszerepet játszik a testnedvek egyensúlyának fenntartásában. A nátrium a vér egyik legnagyobb koncentrációban jelenlévő ionja. Az idegek és izmok működéséhez is nélkülözhetetlen.

Az étrendben a legtöbb nátrium konyhasó formájában van felen. Nátrium-nitritkent a sonka, angolszalonna, a kolbász- és szalámifélék tartósításában játszik szerepet, de fő összetevője a számos élelmiszer izfokozó anyagaként használt nátrium-glutamátnak is.


Nátriumhiány tünete

A nátriumhiány azért ritka, mert nagyon sok táplálékban van . Mivel azonban a verejtékezés során jelentős mennyiségű nátrium távozik a szervezetből a forró égövben élőknél, illetve a rendszeresen nehéz testi munkát végzőknél felléphet nátriumhiány. A nátriumhiány tünete többnyire a lábikrát érintő izomgörcs. A nátriumhiány súlyosabb esetekben kiszáradáshoz vezethet, és vérnyomásesést, szájszárazságot, hányást idézhet elő. Rendes körülmények között a felesleges nátrium a vizelettel távozik a szervezetből. Az arra érzékenyeknél azonban a jelentős nátriumtöbblet folyadékfelhalmozódáshoz és magas vérnyomáshoz vezethet. Ez utóbbi szövődménye szívelégtelenség, szélütés, vese- és szemkárosodás lehet.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Nátrium sajt, hal, zöldségek, sárgarépa, fehérrépa, só, marhahús, vese, velő vérnyomás, idegek, izmok, vízháztartás izomsorvadás, szem, orrnedvesség, epehólyag bántalmak, étvágycsökkenés