Saláta

saláta

Előnyeik:
kalóriaértékük kicsi
megfelelő folsav források
megfelelő béta-karotin források

Hátrányuk: gyakran hizlaló, olajos-krémes salátaöntetekkel fogyasztjuk őket

A salátafélék tápanyagtartalma változó - függ a fajtától, az évszaktól, a növény frissességétől, sőt attól is, hogy a belső vagy a külső levelekből készül-e. Minthogy minden salátaféle igen energiaszegény, rendkívül fontos szerephez jutnak a fogyókúrás étrendben, különösen ha nem öntjük le őket zsíros salátaöntetekkel, például majonézzel.

A legtöbb zöldsaláta megfelelő forrása a folsavnak, amely igen fontos vitamin a terhes, illetve gyermeket tervező nők számára, mert fogyasztásával csökkenthető a fejlődési rendellenességek, köztük a gerinchasadék előfordulási aránya. A levelekben sok béta-karotin is van, amelynek szerepe lehet a rosszindulatú daganatok és az érelmeszesedés elleni küzdelemben.

A sötétzöld külső levelekben akár ötvenszer annyi béta-karotin is lehet, mintahalványabb belsőkben.
A természetgyógyászatban nyugtató hatást tulajdonítanak a salátalevélnek. Annak, aki ideges vagy nem tud aludni, azt ajánlják, hogy egyen meg egy nagy tál friss salátalevelet.

Salátát számos növényből készíthetünk, például zellerből is, amelyben azonban nitrátok halmozódhatnak fel. Az Európai Unióban most határozzák meg a megengedhető nitrit mennyiség felső határát, mert sokakat aggasztanak túlzott bevitelük esetleges karos hatásai.
Igen tápláló salátát készíthetünk spenótból és vizitormából. A nyers spenót kitűnő béta-karotin- és jó C-vitamin-forrás. A vizitorma is sok C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, de van benne vas is.


Legismertebb saláták

Borsmustár: Sötétzöld levelei a pitypangéhoz hasonlok, kissé csípősek. Cikória Halvány. hosszúkás, elvékonyodó, tömören illó levelei ropogósak. Ízük kesernyés.

Fejes saláta: Puha, élénkzöld levelű, jóformán íztelen salátafajta. Sokak számára ez "a" saláta; hosszú éve évtizedeken át másfélét nem is lehetett kapni.

Fodros endívia (fodros cikória): Levelei cafrangosak, páfránylevélre emlékeztetnek. A külső levelek kesernyések, a belsők jobb ízűek. Franciaországban igen népszerű.

Fodros saláta: Íze olyan, mint a fejes salátáé, de kissé csípős, levelei erőteljesebbek.

Galambbegysaláta: Kis, bársonyos levelei finom dióízűek. Önmagában vagy céklával együtt készítenek belőle Salátát.

Jégsaláta (kaliforniai saláta): Feje gömbölyded, halványzöld levelei szorosan állnak, ropogósak, jóformán ízetlenek. Megfelelő folsavforrás.

Kínai kel: A salátafej hengeres, a halványzöld levelek torzsája széles, fehér, ropogós.

Kötözősaláta: Kemény, hosszúkás leveleiből különleges saláták készülnek.

Lollo rosso: Zöld leveleinek cafrangos széle lilásvörös, ettől az egész saláta ilyen színűnek látszik. Enyhe ízű, gyakran köretként szerepel. Radicchio A cikória olasz változata leginkább egy kis fej káposztára emlékeztet, kemény levelei lilásvörösek. Ropogós, kesernyés ízű saláta.

Spenót (paraj): A salátának is alkalmas spenót leveleket alaposan meg kell mosni, hogy eltávolítsunk róluk minden homok- és talajszemcsét.

Tölgylevelű saláta: Puha levelei vörös színűek és egy kissé kesernyés ízűek.

Vizitorma: A keresztesvirágúak családjának tagja, s mint ilyen, sokak szerint védelmet nyújt egyes rákbetegségek ellen.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
B10 vitamin zöldségek, saláta, sárgarépa, élesztő, belsőségek, húsok, tej, sajt vérképzés, sejtnövekedés, sejtosztódás, öszülés és kopaszodás gátló vérszegénység, növekedési zavarok, anyagcsere zavarok, izomfájdalom, őszülés, hajhullás
B12 vitamin (cobalamin) élesztő, spenót, saláta, teljes kiőrlésű gabonák, máj, húsok, tojássárgája, belsőségek vérképzés, bőr, energia növelő, étvágyjavító fáradtság, ingerlékenység, sápadtság, gyengeség
C vitamin (aszkorbinsav) burgonya, paprika, káposzták, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye, paradicsom, saláta, csipkebogyó, petrezselyem, torma, áfonya, sóska, feketeribizli, póréhagyma, cékla, gesztenye, homoktövis, vajbab betegségek elleni védelem, idegvédelem, stresszhez való alkalmazkodás, kollagén termelés, enzimfolyamatok, véralvadás, izomok, kötőszövetek immungyengeség, izületi fájdalmak, fáradtság, foginyvérzés, skorbut