Sárgabarack

sárgabarack

Előnyei: a jó béta-karotin forrás
az aszalt sárgabarack megfelelő vasforrás, jó rostforrás és kitűnő káliumforrás

Hátránya: az aszalt sárgabarackban lévő tartósítószerek túlérzékenység esetén asztmás rohamot idézhetnek elő

Az érett, friss sárgabarack sok rostot és kevés energiát tartalmaz. Jó forrása a béta-karotinnak, az A-vitamin előanyagának. A béta-karotin egyike azoknak az antioxidáns hatású tápanyagoknak, amelyeknek szerepük lehet többek között a szívbetegség és a rák megelőzésében.

A saját levében eltett sárgabarackban feleannyi béta-karotin sincs, mint a friss vagy az aszalt gyümölcsben, de a levében van némi C-vitamin.

Aszalt sárgabarack

Bár az aszalt sárgabarack energiadúsabb, mint a friss gyümölcs, az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, lévén sokféle tápanyag sűrített, kényelmesen hozzáférhető forrása. Amerikában még az űrhajósok étrendjéből sem hiányzik.

Az aszalás során a gyümölcs béta-karotin-, kálium- és vastartalma koncentrálódik. A kálium mérsékli a magas vérnyomást, ha annak kiváltó oka a sóérzékenység, mert ellensúlyozza a nátrium vérnyomásemelő hatását.

Sok gyártó aszalás előtt kén-dioxiddal (E220) kezeli a sárgabarackot, hogy az megőrizze élénk színét. Ám ez az eljárás olyan melléktermékek képződéséhez vezet, amelyek az arra hajlamosaknál asztmás rohamot válthatnak ki. Az asztmás betegek tehát inkább kerüljék az aszalt sárgabarackot, ha nem biztosak benne, hogy az szulfitmentes.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi
A vitamin (retinol) spenót, brokkoli, sárgarépa, paprika, sárgabarack, gabonacsírák, kukorica, vaj, tej, tejszín, sajt, tojássárgája, csukamáj olaj, petrezselyem, cékla, cukkini, belsőségek, máj szem, bőr, nyálkahártya, fogak, torok, tüdő, haj, köröm, mirigyek, csontnövekedés, összes testszövet, bélműködés anyagcsere zavarok, növekedés zavarok, látás zavarok, száraz bőr, fogszuvasodás


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Kálium szójabab, sárgabarack, tejtermékek, hal, szárnyasok, teljes kiőrlésű gabonák, dió, magok, élesztő, gomba, zöldségek, paradicsom, torma, banán, citrusfélék idegrendszer, vese, szív, salaktalanítás légzési zavarok, szívműködési problémák, álmatlanság, levertség, szorongás, bőrpanaszok, allergia