Szelén

Az antioxidáns hatású szelén alkotóeleme a glutation-peroxidáz nevű enzimnek, amely véd a káros szabad gyökök ellen. A szeléntartalmú enzimek szerepet játszanak a prosztaglandin termelés szabályozásában is.

Ez az ásványi anyag alapvető fontosságú a növekedéshez, a termékenységhez valamint a máj működéséhez, de a haj és a bőr karbantartásához, a látáshoz és újabb kutatások szerint a pajzsmirigyhormon aktív formájának kialakulásához is.

A táplálék szeléntartalma attól is függ, hogy a növények termőtalajában mennyi volt a szelén. A talajok szeléntartalma a világ egyes részein, így hazánkban is igen alacsony. Kiterjedt vizsgálatok szerint a szelénhiány növeli a koszorúér-betegség kockázatát, s egyesek szerint ez is szerepet játszhat abban, hogy Magyarországon nagyon nagy az infarktus okozta halálozások száma. Kína bizonyos vidékein mindennapos a szelénhiány okozta betegség, amely főleg kisgyermekeknél jelentkezik és szívelégtelenséget idéz elő. A túlzott szélén felvétel (szelén túladagolás) rendkívül ritka.

Sok szelén található az állati belsőségekben és más húsokban, a tengeri eredetű élelmiszerekben, a tejtermékekben (főleg a vajban), a citrusfélékben, az avokádóban és a teljes kiőrlésű gabonakészítményekben.

Vitaminok

Vitaminok listája


VitaminAmiben bőségesen található, vitamin forrásAmit táplál, segít és erősítAmi a vitamin hiányát jelzi


Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemekAmiben bőségesen találhatóAmit táplál, segít és erősítAmi a hiányát jelzi
Szelén búzacsíra, zabkorpa, tonhal, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, brokkoli káros anyagok elleni védelem, modernizációs mérgek elleni védelem, immunjavító, öregedésgátló, reuma elleni védelem, daganatok elleni védelem reuma, immungyengeség, stressz hajlam, kimerültség, keringési zavarok, szívelégtelenség, cukorbetegség, vesekárosodás, allergia, daganatra való hajlam